fallback-image

Sijoitusasunto Kasvavasta Kaupungista

Monen unelmana on hankkia tulevaisuuden varalle oma asunto, sijoitus asunnoksi johon mahdollisesti saisi hyvät vuokralaiset pidemmäksi aikaa ja näin ollen kerryttäisi omaisuuttaan tulevan varalle. Tämä ei ole mahdoton idea, mutta kynnys lähteä asunto sijoittajaksi on suuri ja lainan saaminen ei välttämättä ole helppoa varsinkaan jos omaa asuntolainaa on jo takana muutenkin. Asuntosijoittaminen vaatii pitkä jänteistä tiedonkeruuta ja vuokralaisen hankkiminen voi koitua yllättävän monimutkaiseksi projektiksi. Myös se, onko asunto kalustettu vai ei on iso asia.

Tampere sijoittajan kaupunkina

Tampere voi olla hyvä sijoitus asunnon kohde, sillä kasvava Tampere tarjoaa nyt paljon uutta tulevaisuudelle. Muuttuva joukkoliikenne, heränneet kysymykset tunnin junayhteyksistä Turkuun ja Helsinkiin. Uuden stadionin rakennusvaiheen aikeet ja muut isommat investoinnit kertovat Tampereen hakevan suurta kasvua lähitulevaisuudelle. Mutta tuo kasvu tarkoittaa myös sitä, että asuntojen hinnat ovat jo nousemaan päin ja asuntoja rakennetaan ympäri Tamperetta jo muutenkin, jolloin huonolla sijainnilla olevan asunnon osti ja vuokraaminen ei välttämättä tuokaan tarpeeksi vuokra-arvoa kun viereen rakennetaan samaan hintaan kaupungin alle tulevia kerrostaloyksiöitä. Tässä siis pitää olla tarkkana sijainnin suhteen, jotta oma asunto ei jää muiden varjoon vaan tarjoaa esimerkiksi uuden joukkoliikenteen suunnitelman mukaisesti hyvät kulkuyhteydet keskustaan. Jos kulkuyhteydet keskustaan tökkivät, on usein vaikea saada pitkäaikaista vuokralaista innostumaan asumisesta. Tampereella uuden yliopiston myötä tullaan varmasti hakemaan paljon myös yhteisasumiseen tarkoitettuja asuntoa ja kaksioita. Jolloin kalliit pienet yksiöt jäävät vähemmälle huomiolle. Yksiö on aina kaikkein varmin keskusta-alueen ostos sijoitusmielessä, mutta nyt myös soluasumiseen rakennetut asunnot etsivät onnen onkijaansa. Se mitä ja mihin on monen asian summa, mutta kunhan aina laskee sen varaan että laina sijoitusasunnosta on maksettavissa tai jonkin näkyisillä muutoksissa hallittavissa vaikka vuokralaista ei löytyisikään tai uuden vuokralaisen etsintä pitkistyisi. Muuten edessä voi pienelläkin aika välillä olla asunnon uudelleen myyminen joka ei taas ole kannattavaa muutaman vuoden tähtäimellä kiinteistövälittäjien kulujen ja muiden verotuksen sekä kiinteiden osto ja myyntikulujen takia vaikka asunnosta pieni voitto tulisikin.

Asuntojen hinnat

Tällä hetkellä Tampereen keskustan yksiöiden hinnat ovat pilvissä. Ydin keskustan alueella sijaitsee vain harvinaisesti asuntoja myynnissä, varsinkin yksiöitä. Hämeenpuistossa sijaitsevasta yksiöstä pyydetään edullisimmillaankin yli sata kolmekymmentä tuhatta ja todellinen hinta liikkuu 160 tuhannen ja kahdensadan tuhannen välissä kun puhutaan kahden kymmenen ja viiden kymmen neliön välillä olevista keskusta yksiöistä. Montaa ei niitäkään markkinoilta löydy ja tästä syystä sijoittajan on oltava todella valveutunut ja valmis hankkimaan asunnon pienelläkin aikavälillä, jopa saman päivän aikana. Tähän hakuun usein tarvitaankin kiinteistövälittäjän apua. Kaksioita keskusta alueelta löytyykin enemmän ja niiden vuokraaminen voi olla tulevaisuudessa helpompaa, sillä opiskelijat alkavat asuntojen hinnan nousun vuoksi vuokraamaan enemmän kaksioita solukäyttöön. 50-60 neliöisen kaksion keskusta alueelta saa 180 sadasta tuhannesta eteenpäin ja suurin osa myynnissä olevista asunnoista huitelee kahden sadan tuhannen ja 250 tuhannen välissä. Isommat kaksiot kuitenkin nopeasti nousevat isoihin summiin ja kolmen sadan tuhannen euron kaksio keskustan liepeillä ei ole mikään erikoinen näky asunnon myynti palstoilla.

Asuntojen hinnat

Jos ja kun sijoituskelpoinen asunto löytyy on lähdettävä pohtimaan, onko asunnon kunto millainen ja tuleeko remonttikustannuksia. Jos sellaisia tulee, on ne otettava huomioon kokonaiskustannuksia arvioidessa. Myös kiinteistönvälittäjän kulut, pankkikulut ja verot on laskettava laskelmaan mukaan. Kohteen kiinteät kulut, taloyhtiön velat ja muun muassa huoltokulut on osattava arvioida hyvin, jotta vuokraajalle on annettu oikea vuokraus summa ja tappiolle ei jäädä.

Iseut

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla

Kaupunkisuunnittelukoulutus

Kaupunkisuunnittelukoulutus

fallback-image

Tampereen parhaat baarit

fallback-image

Ekologinen kaupunkisuunnittelu del 2

Arkistot

Viimeisimmät artikkelit

syyskuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930