fallback-image

Maailman vanhin kaupunki?

Ihmisiä on aina kiinnostanut maailman eri aiheisiin liittyvät ääripäät ja ennätykset.

Aina on äärimmäisen mielenkiintoista lukea listauksia maailman suurimmista ja pienimmistä, korkeimmista ja vanhimmista asioista. Myös yleissivistykseen kuuluu tiettyjen, ympäröivää maailmaamme koskevien faktojen tiedostaminen, kuten missä sijaitsevat kuuluisimmat ja suurimmat rakennukset, tai historiallisesti merkittävimmät kohteet.

Menneisyyden tapahtumat ja yhä olemassa olevat, satoja vuosia vanhat rakennukset ja kaupungit ovat ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista tarkastelun kohteista. Ne kertovat meille tarinoita historiasta paremmin kuin yksikään kirjoitettu teksti. Rakennusten ja maamerkkien avulla saamme parhaiten käsityksen siitä, millaista elämä oli entisaikoina ja kuinka tapahtumat menneisyydessä yhä vaikuttavat tänä päivänä. On olemassa lukuisia vanhoja kaupunkeja, joissa historian painolasti yhtä näkyy jokapäiväisessä elämässä ja estää jopa ihmisiä siirtymästä eteenpäin uudelle aikakaudelle. Toisaalta vanhat perinteet pitävät yllä tärkeinä pidettyjä sääntöjä ja tapoja, luoden ympäristölle tunnelman, kuin edelleen elettäisiin aikoja, jotka ovat aikajanalla jääneet jo kauas historiaan. Myös ikivanhat rakennukset ja jo pahasti rapistuva yleisilme kielivät loistonpäivien olevan takana. Useimmat kaupungit ovat myös liian köyhiä, jotta jälleenrakentaminen isommassa mittakaavassa olisi edes mahdollista. Toisia kaupunkeja piinaavat jatkuvat, väkivaltaiset yhteenotot ja pommitukset, jotka runtelevat vanhaa arkkitehtuuria entisestään, hävittäen sen lopulta kokonaan. Mikä sitten onkaan maailman vanhin kaupunki? Tähän kysymykseen on huomattavasti haastavampi antaa vastausta, kuin esimerkiksi kysymykseen korkeimmasta rakennuksesta tai vanhimman iän saavuttaneesta henkilöstä. Paljon on spekulaatioita siitä, mikä maailman kohteista ansaitseen tittelin vanhimmasta, yhä olemassa olevasta ja asutusta kaupungista. Varmaa on, että vanhimmat kaupungit eivät suinkaan ole suosituimpia matkailukohteitamme, vaikka niillekin on ikää kertynyt varsin kunnoitettavissa määrin. Iäkkäimmät kaupungit löytyvät sen sijaan maailman levottomimmilta alueilta, jonne matkustaminen saattaa olla turistille jopa turvallisuusriski.

Vanhimpien top 5

Jeriko mainitaan usein maailman vanhimpana, yhä olemassa olevana kaupunkina. Sen kerrotaan olevat noin 11 000 vuotta vanha ja se sijaitsee Palestiinan Länsirannalla. Kaupunkia asukasluku on tällä hetkellä noin 23 220. Jerikosta on puhuttu paljon jo muun muassa Raamatussa ja sen kerrottiin olevan paikka jonne Joosuan johtamana ensimmäisenä Israelin heimot hyökkäsivät. Jerikosta ei paljonkaa löydy tietoa matkailukohteena, mutta pääasiassa, sinne tehdään jatkuvasti matkoja, eikä turistilla yleensä ole syytä huoleen turvallisuutensa puolesta. Bybloksen arvellaan olevan maailman toiseksi vanhin kaupunki. Byblos sijaitsee Libanonissa ja siellä on ollut asutusta jo 5000eaa alkaen. Se kuuluu Unescon Maailmanperintökohteisiin ja sen asukasluku on tällä hetkellä noin 14 000. Byblos oli aikoinaan merkittävän satamakaupungin asemassa ja edelleenkin sen pääkatu toimii vilkkaana markkinapaikkana. Kaupunki on erittäin viehättävä ja kiinnostava matkailukohde ja tarjoaa myös kulinaristeille todellisia elämyksiä. Merkittävimmät nähtävyydet ovat muun muassa Bybloksen linna ja foinikialaiset temppelit. Ulkoministeriö kuitenkin kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen Libanoniin matkustaessa. Syyriassa sijaitsevat Aleppo ja Damaskos, jotka ovat iältään varsin samaa luokkaa. Molempiin ensimmäiset asutukset perustettiin noin 4 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Valitettavasti kummatkin kohteet ovat äärimmäisten levottomuuksien vallassa, joten näihin kaupunkeihin matkustamista ei suositella laisinkaan. Molemmat kaupungit löytyvät niin ikään myös Unescon Maailmanperintölistalta ja ovat historiallisesti erittäin merkittäviä.

Vanhimpien top 5

Susa on Persialaisen perimätietämyksen perusteella jopa maailman vanhin kaupunki. Useimmissa listoissa se tosin kuitenkin sijoittuu vasta noin viidennelle sijalle. Susa sijaitsee Iranissa ja on perustetuttu noin 4 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Unescon Maailmanperintökohteeksi se julistettiin vuonna 2015 ja siellä liikkumisen kerrotaan nykypäivänä olevan varsin turvallista. Yleistä turvallisuutta kuitenkin kehotetaan noudattamaan aina Iranissa matkustettaessa.

Iseut

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla

Ilmastonmuutos arktisilla alueilla

Kaupunkisuunnittelukoulutus

Kaupunkisuunnittelukoulutus

fallback-image

Tampereen parhaat baarit

fallback-image

Ekologinen kaupunkisuunnittelu del 2

Arkistot

Viimeisimmät artikkelit

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031